Welkom bij de verhalenbank van Geschiedenis Asten. Ontdek de regio en filter op thema en tijdsperiode.
WED. A.A. NOTTEN …. AANBEVELEND ANT. GIELISSEN
Op de foto uit 1921 zien we het Astense gezin Gielissen.
Camping Kranenven.
In 1971 begon de heer Henselmans een professionele onderneming op de Bosplak te Asten.
Willem de Zwijgerherdenking
In 1533 werd in Dillenburg Willem van Nassau geboren als zoon van Willem van Nassau en Juliana van Stolberg. Door het overlijden van zijn neef René van Châlon erfde hij in 1544 het prinsdom Oranje, de naam waaronder hij en zijn nakomelingen bekend zijn.
Vorstelijk bezoek aan de Klim-Op
Op 30 augustus 1938 werd in Helmond de Klim-Op-tentoonstelling geopend. De tentoonstelling gaf een beeld van de stand van zaken van de Helmondse industrie en middenstand op dat moment. Zoals de naam van de tentoonstelling al tot uitdrukking brengt, was men in Helmond hoopvol gestemd voor de toekomst. Men was uit het diepe dal van de depressie gekropen en voorzag dat men nog hoger kon klimmen. Drie jaar later zou de oorlog echter roet in het eten gooien. Burgemeester Moons, die in 1937 tot opvolger van burgemeester Van Hout was benoemd, zou aan het eind van zijn carrière de Klim-Op-tentoonstelling zijn mooiste herinnering aan Helmond noemen.
Het pand van bakker Strijbosch
In 1832 heeft, op wat nu in Helmond de Markstraat genoemd wordt, maar toen nog met de algemene naam van de wijk Hemelrijk werd aangeduid, Godefridus Beeks een huis met een moestuin. In de registers van het kadaster wordt gezegd dat hij moezigmeester is. Logischerwijze is dit een verwijzing naar zijn grond, een moestuin. Vermoedelijk was hij dan ook groentekweker. Na het overlijden van Goort Beeks komt zijn onroerend goed in handen van zijn erfgenaam Antonetta Beeks en vervolgens aan Gerardus Hubertus van Aerssen, die eerst kapelaan was in Asten en later pastoor in Steensel.
Sociale woningbouw in Helmond 1
In de jaren twintig van de twintigste eeuw kwamen verschillende zaken bij elkaar. Aan het einde van de negentiende eeuw kende Helmond een periode van industrialisatie. Veel inwoners van Helmond, maar ook van de omliggende dorpen hadden tot die tijd als nevenactiviteit bij de landbouw of als hoofdactiviteit thuis geweven. Zij deden dat voor zogenaamde entrepreneurs, die de garens leverden en de geweven stoffen weer ophaalden. Met de komst van stoommachines veranderde dat.
Het nieuwe centrum van Helmond.
In het Masterplan Centrum Helmond Deelplan 1 van 2006 worden de bouwplannen van de gemeente gevisualiseerd voor het gebied tussen het kanaal en de Markt en dat tussen Havenweg en Oostende. In dat gebied moet het nieuwe centrum van Helmond komen.
ZOEKEN...